Доц. д-р Атанас Мангъров, д.м.,  е началник на Клиниката за

...
Доц. д-р Атанас Мангъров, д.м.,  е началник на Клиниката за
Коментари Харесай

Доц. д-р Атанас Мангъров, д.м.: Грипът протича тежко

Доц. доктор Атанас Мангъров, д.м.,  е шеф на Клиниката за лекуване на детски инфекциозни заболявания към СБАЛИПБ „ Проф. Ив. Киров ” ЕАД – София.

Доцент е към Катедрата по инфекциозни заболявания, паразитология и тропическа медицина, придобива и научната степен „ претендент на медицинските науки “. Дисертацията му, която се ползва в цялата страна, е на тематика „ Съвременна рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческата и ранната детска възраст ”.  

За интервала, през който доцент Мангъров практикува в Инфекциозна болница, детската смъртност е намаляла повече от 20 пъти. Терапията, която той основава, е известна с наименованието „ банката на Мангъров ”. Член е на Българското сдружение по инфекциозни заболявания и  Националния съвещателен екип по инфекциозни заболявания. Автор е на голям брой научни писания.

Защо се усилиха и то доста случаите на варицела през този сезон? Как протича това заболяване и има ли потребност от характерно лекуване? Грипът ли е водещата вирусна зараза през последните седмици и дали протича по-тежко от предходни години? Отговор на тези и още въпроси вижте в изявлението с доцент доктор Атанас Мангъров. 

- Доц. Мангъров, за какво през последните дни и седмици се повишиха толкоз доста случаите на варицела?

- Случаите са доста, тъй като варицелата е мощно заразно заболяване. Това е въздушно-капкова зараза, при която контагиозният показател е близо 100%. Т.е., когато в една стая има инфектиран или болен с варицела и в нея влезе различен човек, който не е преболедувал, вероятността да се болести е близо 100%. 

Конкретно на въпроса ви: в действителност това, което се следи през тази година, е нормалната обстановка, нормалното положение с равнището на заболеваемост от варицела. Защото в нашата страна от край време случаите на варицела са сред 25 000 и 37-38 хиляди годишно. Най-много бяха, в случай че не се неистина, през 2014 година – 37 хиляди и няколко стотин. За миналата към този момент 2022 година в страната са регистрирани близо 27 хиляди случая на варицела, 26 хиляди и няколко стотин по-конкретно. 

По-предишната фактически болните с варицела бяха доста по-малко – 6 хиляди. Но повода за това беше, че децата не ходеха на учебно заведение и детски градини, стояха си у дома, заради което вероятността да се заразят, беше доста по-малка. И различен значим фактор, който би трябвало да се означи: допреди 3 години ние бяхме единствената страна в Европейския съюз, в която нямаше дори записана ваксина за варицела.

Т.е. човек и да искаше, не можеше да си купи ваксина за това заболяване. И към момента тази ваксина е малко известна и децата просто ще боледуват. Да не пропуснем да кажем, че и възрастни, които не са прекарали заболяването, също боледуват. Който на остарели години изкара варицела, нормално дълги години си спомня за това. 

- Да призовем тогава родителите да имунизират децата си за варицела, при изискване, несъмнено, че има такава налична, макар че не е наложителна.

- Да, не е наложителна, само че е хубаво да я има и да се имунизират децата, тъй като варицелата е продължителна  болест. При това заболяване продължителността е 9-10 дни. Т.е., задължителната карантина е 9 дни 

Това е времето, през което болните са заразни.

Тя протича на талази, които нормално са три. Всяка вълна е с нови обриви, ново утежняване на положението и повишаване на температурата. Началото на болестта нормално стартира с един-два дни предварителни признаци: неразположение, температура. Но моментът, в който стартира да се регистрира карантината, е появяването на обривите. Оттам стартират да се броят 9 дни за карантина. 

- Доц. Мангъров, а по какъв начин се лекува варицелата?

- По принцип, при хората, които са с естествен имунен статус, т.е., тези, които не са имунокомпрометирани, тя е самоограничаващо се заболяване и отминава от единствено себе си. Т.е., не се нуждае от някакво лекуване. Варицелата протича доста тежко при хора, които са с онкохематологично заболяване: при деца с левкемии, с лимфоми. При такива деца протича извънредно тежко и, за жалост, неведнъж приключва със гибел. Затова при тези случаи могат да се употребяват препарати от вида на ацикловир, само че техният резултат е повече от подозрителен. 

Това е противовирусен препарат, който с цел да бъде ефикасен, би трябвало да се даде надали не преди да се появят признаците на болестта. И, както споделих, успеваемостта му е ниска.

- А подвигат ли висока температура всички деца, пипнали варицела?

- При всеки от случаите болестта протича самостоятелно. Има доста леки форми, които са съвсем незабележими. Има и такива, които протичат с многодневна (9-10) дни висока температура до 40 градуса.

Освен това не е извънредно на 6-7-ми ден при една варицела да се вдигне още веднъж висока температура, просто тъй като това е естественият ход на болестта. Но не значи безусловно пораждане на затруднения.

- Отбелязват ли се от време на време затруднения при всекидневно протичане на болестта?

- В множеството случаи, изключително в детската възраст, не се следят някакви затруднения. Но въпреки всичко може да има такива. От една страна, усложнения възникват в хода на самата варицела. Като там най-неприятното затруднение е директното засягане на централната нервна система (на мозъка) от варицелния вирус.

Това се открива елементарно, то просто се вижда, тъй като детето, болният човек, става неконтактен и изпада в кома. Такъв случай имаше преди 10-ина години в Смолян, където едно детенце беше умряло някъде на 4-я ден от началото на болестта. Веднага бързам да кажа обаче, че това са  извънредно редки случаи. Други, също редки затруднения, само че по-често срещани и тежки от тези енцефалити, за които стана дума, това са така наречен постварицелни церебелити.

Това са положения, при които антителата, с които организмът се бори, обезврежда варицелния вирус, стартират да изяждат обвивките на нервите в дребния мозък. Все едно че изгарят инсталациите на проводниците на компютъра и той стартира да дава накъсо. В случая с заболяването децата стартират да губят равновесие, да не могат да вървят. Тези положения са обратими. Но обратът настава от няколко седмици до няколко месеца.

 

- Д-р Мангъров, тези дни стана ясно, че са ви оневинили за имитация по отношение на дълготрайното деяние на имунизациите при ковид. Според вас, чакат ли се  по-нататъшни последици от имунизирането срещу ковид?     

- Това е дълга тематика, това са неща, които занапред ще изплуват. За момента се просмуква обособена информация, само че към момента всичко е много ограничавано за достъп и се държи под надзор.

- Може би, тъй като не е минало задоволително време, с цел да се вършат заключения?

- Не единствено поради това, че не е минало задоволително време. Вижте, има неща, които са смущаващи – всичките тези случаи на неочаквана гибел, изключително на относително младежи. Както и зачестилите случаи на мъртво раждане, проблематична бременност. Това са все неща, които ще изплуват на повърхността през идващите години.

- Може би по тази причина говорите за свръхсмъртност в разнообразни възрастови групи в много страни в Европейския съюз. Всъщност, вие цитирате статистически данни. Трябва ли да се плашим?

- Да, по този начин е, не съм го измислил аз. Всеки, който отвори и влезе в уеб страницата на Евростат, може да се снабди с тази данни. Евростат е формалният уебсайт на статистическата организация на Европейския съюз. И там ще видите, че от началото на предходната година (някъде от февруари-март), спомагателната смъртност в страните от Европейския съюз е някъде към 8-10%. Като в някои страни, като да вземем за пример Гърция, като Испания, тя стига до 37-38%. Много висок % за подобен тежък индикатор. И това няма връзка с коронавирус, защото тази година към този момент го нямаше. 

- А на какво се дължи тази спомагателна смъртност, както я наричате?

- Не е ясно на какво се дължи. Но тъй като ме попитахте би трябвало ли да се плашим, ще отбележа, че същата тази спомагателна смъртност в нашата страна, както и в някои други страни, които са на нашето обществено равнище, е много по-ниска като %. Според последните данни, които излязоха за нашата страна през октомври-ноември 2022 година, спомагателната смъртност е плюс 4-5%. Докато в прилежаща Гърция беше двадесет и няколко %. Това, което отличава нашата страна, е, че ние като население бяхме имунизирани едвам на 30%, до момента в който те бяха имунизирани на 80-90%. Затова аз настоявам, че това са неща, които би трябвало да се изяснят. 

И отново споделям, не съм го измислил аз, данните от Евростат го демонстрират. Защото нищо кой знае какво не се е случило през тази година, че да се появи тази спомагателна смъртност. Или свръхсмъртност, да, в действителност плашещо като израз.

- А има ли най-малко хипотези за този растеж на умряли?

- Едната догадка е, че ковидът давал такива късни последствия. Но пък това не изяснява за какво в страни като нашата, които са едва имунизирани, тази спомагателна смъртност е доста по-ниска, в пъти по-ниска, отколкото  в страни, като Испания, Германия, Гърция, които са имунизирани пък в пъти повече от нас. За момента обаче това си е строго табу. 

Ако се беше случило при естествени условия, този феномен би трябвало и евентуално щеше да се изследва доста детайлно. Докато сега не се прави нищо съществено. Но обстоятелствата са налице.

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР